top of page

那街上傳來陣陣的栗子香(二之一)


所謂落葉知秋,在城市中,往往也是一些微小的事物,提醒着我們季節的變化,譬如,當街上飄來一絲絲炒栗子香氣,傳來鐵剷擦着鑊底的一聲聲「沙沙」,冬的氣氛就濃了。然而,這些我們習以為常的事物,不一定一直安在。


在銅鑼灣,至少有兩檔 #炒栗子 ,一檔在羅素街、波斯富街交界,時代廣場對面;另一檔位於恩平道、啟超道交界,早上在地鐵站F出口外開檔,下午則移師美珍香旁。兩檔分別於七、八年前及三、四年前落戶銅鑼灣,貪其是鬧市旺區,人流多,客路闊。可是,近月受疫情影響,街上明顯冷清多了。

__________________________________________________________________________________


想知鵝仲有咩講,快啲買返本《銅鑼灣企鵝——散步遊記》

(╭ ̄3 ̄)╭♡

 

Facebook

 

Instagram


相關文章

查看全部

印尼菜

鵝尋日落街見銅鑼灣人頭湧湧,好多人都捧住一大盆蘭花啊、桔啊——醒起 #維園年宵 已經開鑼,一於去逛逛~ 途經糖街,鵝開始流口水,事關呢頭好多東南亞食品店,有鵝最鍾意食嘅蝦片!一於買包邊行邊食先。來到 #斑蘭葉印尼餐廳,咦,呢款咁熟面口嘅?長方形一塊塊黃色嘅糕點,仔細望仲有一絲絲好似魚翅嘅紋路,咪農曆新年時啲餅家會賣嘅 #黃金糕 ? 鵝以往喺茶樓都食過,煙煙韌韌,椰汁味好濃~但近年似乎好少見咗⋯⋯

Comments


bottom of page